Térkép
Hívás

A gumin is múlik a tankolás végösszege…

Azt pontosan tudjuk: rengeteg múlik egy jó gumiabroncson. Sok egyéb mellett példának okáért az üzemanyag fogyasztás hatékonysága is. S hogy mennyire?

Erről is tájékoztatást ad a gumikon lévő címke, amelynek számos jelölése közül az egyik épp az üzemanyag fogyasztás hatékonyságát hivatott mutatni. Az abroncsok gördülési ellenállása jelentős üzemanyag-fogyasztással jár: a nagyobb gördülési ellenállással rendelkező gumiabroncsok, a forgás során jobban deformálódnak, több energia veszik el hő formájában, így több üzemanyag szükséges a haladáshoz. Az alacsonyabb gördülési ellenállás alacsonyabb fogyasztást jelent, így káros anyagból is lényegesen kevesebb kerül a levegőbe. A besorolás a 100 km-en elért üzemanyag-megtakarítást becsüli meg az A referenciaosztályhoz képest. A besorolás egészen a G kategóriáig tart. Az abroncson lévő címke baloldali részén rögtön ezt az értékelést látjuk.

Számoljunk gyorsan, hogy ez konkrétan mit is jelent forintra kivetítve! A fogyasztásbeli különbség 0,1 – 0,2 l/100 km is lehet akár. Egy 800 km-re elengendő tankolás alkalmával ez az összeg nem kevesebb, mint 1.280,- Forint.

Egy közepes autóhasználat esetében (legyen ez most 25 ezer km/év) ez 31 tankolást jelent a 12 hónap alatt. Ez kategóriánként évi nem kevesebb, mint 40 ezer (!) forint megtakarítást jelent. Vagyis, ha egy E kategóriás abroncs helyett egy A kategóriásat választunkl, ez az összeg négyszeresére is nőhet: akár 160 ezer forint is lehet évente. Beláthatjuk: ez messze nem elhanyagolandó megtakarítás, mindamellett, hogy egy magasabb kategóriájú abroncs egyéb magasabb minőségű paraméterekkel is hozzájárul a minél biztonságosabb célba éréshez.

Bridgestone T001

205/55 r16 Bridgestone T001 91 V

Bruttó

Bridgestone T001

195/65 r15 Bridgestone T001 91 H

Bruttó

Bridgestone T001

225/45 r17 Bridgestone T001 91 W

Bruttó