Sebesség index

avagy gumitanoda: Hogyan értelmezzük a gumiabroncson lévő utolsó betűt?

grandgumi gumiszerviz gumiabroncs jelölések
A sebességindex megmutatja, hogy egy adott gumi milyen maximális sebesség mellett képes hosszútávon, károsodás nélkül közlekedni. Ennek meghatározásához elengedhetetlen tisztába kerülnünk autónk végsebességével, valamint az időjárás is befolyásolhatja ezt az értéket.

Mire figyeljünk oda a gumi, abroncs vásárlásnál?

Nagyon fontos, hogy autónk végsebességéhez mérten válasszuk ki a megfelelő abroncsot, ezen kívül bátran kérjük ki a „gumis” szakértők segítségét, hogy árban is könnyedén megtaláljuk a számunkra megfelelőt. A gumiszervizben biztosan segítségünkre lesznek, mi is nagyon szívesen segítünk a választásban. (Amennyiben kérdésed van, bizalommal keresd gumis kollégáinkat.)

Az autó végsebessége

Egy adott típusú autó végsebességét minden esetben a gyártó határozza meg. Amennyiben nem tudjuk, hogy saját járművünknél ez számszerűsítve mit jelent, az internet segítségével ma már könnyedén kideríthetjük. Szintén segítség, hogy az újabb autókon már beállíthatjuk az úgy nevezett ’speed-limit’ jelzést is, ami ugyancsak azt a célt szolgálja, hogy még véletlenül se terheljük túl a gumiabroncsot.

Alacsonyabb sebességindexű téligumi

Gyakorlatban az a szokás, hogy téli gumi esetén inkább alacsonyabb sebességindexű gumit használunk, épp az évszak sajátosságai miatt (például hóesés, vagy a csúszós, jeges felületű utak). Ilyenkor előfordulhat, hogy az autónk végsebessége magasabb, mint a felszerelt gumiabroncs sebességindexe. Kicsi az esélye, hogy ebből balesetveszélyes helyzet adódjon, és valószínűleg defektet sem kapunk, mivel a gumi nem robban szét attól, ha átmenetileg nagyobb terhelés éri, és ritkán száguldozunk a közutakon az autó végsebességével jelentősebb ideig. Annak érdekében viszont, hogy gumiabroncsunk hosszú életű maradjon, érdemes ügyelni arra, hogy ne lépjük túl a sebességindex által jelölt sebességhatárt, rövidebb időre se.

Személyautóktól egészen a mezőgazdasági járművekig

A mellékelt táblázatban jól látható, hogy egy adott sebességindex által jelölt abronccsal milyen maximális sebesség mellett közlekedhetünk. A személyautók általában a T-től fölfelé irányuló kategóriába tartoznak. Az uniós szabályozásnak köszönhetően egy kategória van, amellyel a régebbi gumiabroncsokon még találkozhatunk, ez pedig nem más, mint a ZR, amely 240 km/óra feletti sebességet jelöl. Ezt a besorolást önmagában ma már nem alkalmazzák, kiegészítő jelölésként szerepel mellette az V, W, Y jelzés. A kisebb sebességindexű gumikat elsősorban a mezőgazdaságban, nagyobb gépeknél, traktoroknál használják.
Amennyiben szeretné megtudni, mit jelentenek a sebességindex előtt álló számok az abroncson, olvassa el a terhelési indexről szóló cikkünket. #gumiszerviz #gumitárolás #sebességindex #gumiabroncs
Pirelli
215/50 R17 Pirelli Sottozero II 95 V XL
225/50 R17 Pirelli Sottozero II 98 H XL
215/55 R17 Pirelli Sottozero II 98 H XL
225/45 R18 Pirelli Sottozero 3 95 V XL
225/45 R17 Pirelli Sottozero II 94 H XL
235/45 R18 Pirelli Sottozero II 98 V XL

Az akcióban feltüntetett összegek bruttó árak

Bridgestone T001

205/55 r16 Bridgestone T001 91 V

Bruttó

Bridgestone T001

195/65 r15 Bridgestone T001 91 H

Bruttó

Bridgestone T001

225/45 r17 Bridgestone T001 91 W

Bruttó